هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر آموزش مهارتهای ارتباط مؤثر به والدین کودکان مبتلا به اوتیسم بر بهبود جوّ عاطفی، و سازشپذیری و انسجام خانواده کودکان مبتلا به این اختلال انجام شد.
روش: روش این پژوهش از نوع شبهتجربی و با طرح پیشآزمون-پسآزمون با گروه کنترل بود. از میان مادران کودکان 4 تا 13 ساله مبتلا به اوتیسم از مرکز اوتیسم تهران در سال تحصیلی 95-94، 24 نفر بر حسب شرایط ورود به پژوهش، انتخاب و به شکل تصادفی ساده در گروههای آزمایش و کنترل جایدهی شدند. پس از انجام پیشآزمون به کمک پرسشنامههای جوّ عاطفی خانواده (هیلبرن، 1964) و سازشپذیری و انسجام خانواده (اولسون، پرتنر، و لاوی، 1985)، به گروه آزمایش طی 8 جلسه مهارتهای ارتباط مؤثر آموزش داده شد. در پایان، از هر دو گروه پسآزمون به عمل آمد و دادههای حاصل با آزمون تحلیل کوواریانس، تجزیه و تحلیل گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد که آموزش مهارتهای برقراری ارتباط مؤثر سبب بهبودی جوّ عاطفی و همچنین افزایش سازشپذیری خانواده (001/0 > p) کودکان مبتلا به اوتیسم شده است.
نتیجهگیری: آموزش مهارتهای ارتباط مؤثر یک برنامه آموزشی کارآمد برای کمک به خانوادههای کودکان مبتلا به اوتیسم است.
Hossein Khanzadeh A, Baghban Vahidi M, Nedaee N. The Impact of Training Mothers of Autistic Children for Effective Communication Skills on Family Emotional Conditions, Adaptability and Cohesion. JOEC. 2017; 16 (4) :39-50 URL: http://joec.ir/article-1-153-fa.html
حسین خانزاده عباسعلی، باغبان وحیدی منصوره، ندائی ناهید. تأثیر آموزش مهارتهای برقراری ارتباط مؤثر به مادران کودکان اتیسم بر جو ّ عاطفی، سازشپذیری و انسجام خانواده. فصلنامه كودكان استثنايي. 1395; 16 (4) :39-50