۶ نتیجه برای پایایی
دکتر علیرضا آقایوسفی، دکتر احمد علی پور، نسیم شریف،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف: این پژوهش به منظور برآورد پایایی و روایی نشانگر بهزیستی شخصی _ مقیاس نارساییهای شناختی کامینز و لاو در کودکان کمتوان ذهنی اجرا شده است. روش: در این مطالعه مجموعا ۳۵۶ نفر از کودکان کمتوان ذهنی در دو شهر تهران و همدان برای در نظر گرفتن دو نمونه نسبتاً برخوردار در شمال شهر تهران و یک نمونه در خارج از مرکز کشور به عنوان نمونه کمتر برخوردار انتخاب شدند که از این تعداد ۲۰۰ نفر در شمال شهر تهران مناطق (۱،۲،۳) با روش نمونه گیری تصادفی نظامدار و ۱۵۶ نفر در شهر همدان با روش سرشماری مورد آزمون قرارگرفتند. دادههای جمع آوری شده با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای حصول پایایی مقیاس و رگرسیون چند متغیره خطی برای دستیابی به روایی مقیاس تحلیل شدند. یافتهها: نتایج نشان داده است که نشانگر بهزیستی شخصی _ مقیاس ناتوانیهای شناختی در کودکان کمتوان ذهنی دارای پایایی و روایی مطلوبی میباشد و این نشانگر با ضریب آلفای کرونباخ ۷۸۹/۰ پایا بوده و همچنین در بررسی روایی ۵/۷۸% از پراکنش رضایت کلی از زندگی توسط حیطههای این نشانگر تبیین میشود. بر پایه توصیه سازنده مقیاس، توانایی پیشبینی واریانس رضایت کلی از زندگی توسط حیطههای ۷ گانه در تحلیل رگرسیون حاکی از روایی آن است. نتیجهگیری: نشانگر بهزیستی شخصی ـ مقیاس ناتوانیهای شناختی برای اندازهگیری بهزیستی شخصی در جامعه کودکان کمتوان ذهنی کارایی مناسبی دارد و پیشنهاد میشود که کارشناسان مربوطه و مشاوران محترم در زمینه کودکان استثنایی از این نشانگر در برآورد بهزیستی شخصی کودکان کمتوان ذهنی استفاده کنند.
دکتر علی محمدزاده،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده
هدف: مقیاس صفات اسکیزوتایپی (STA) پرکاربردترین ابزار در پژوهشهای مربوط به روانگسستگی است.که هدف پژوهش حاضر، تحلیل عاملی و اعتباریابی مقیاس صفات اسکیزوتایپی STA در نوجوانان است. روش: این پژوهش در یک بررسی زمینهیابی انجام شد و از نوع توصیفی- مقطعی است. نمونهای به حجم ۴۰۰ نفر به روش نمونهگیری تصادفی، از دبیرستانهای شهر تبریز انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند. یافتهها: تحلیل عاملی به روش تحلیل مؤلفههای اصلی با چرخش پروماکس سه عامل پیشنهاد کرد که به ترتیب عاملهای تجارب ادراکی غیرعادی، تفکر سحرآمیز و سوءظن پارانوئید/اضطراب اجتماعی نام گرفتند. علاوه بر این، برای STA روایی از نوع همبستگی خرده مقیاسها با کل مقیاس و یکدیگر و پایاییهای بازآزمایی و همسانی درونی، گزارش شد. نتیجهگیری: ساختار عاملی مقیاس صفات اسکیزوتایپی (STA) روی نوجوانان با بزرگسالان، متفاوت است؛ همچنین، با توجه به خصوصیات روانسنجی مطلوب، ابزار حاصل از پژوهش حاضر، می تواند در پژوهشهای مربوط به اسکیزوتایپی و اسکیزوفرنیا در نوجوانان کاربرد داشته باشد.
دکتر طلیعه ظریفیان، دکتر یحیی مدرسی، دکتر مهدی دستجردی کاظمی، دکتر مهیار صلواتی،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف: هدف از پژوهش حاضر، معرفی مقیاس درصد همخوانهای درست در کودکان فارسی زبان وگزارش ویژگیهای روانسنجی آن است. روش: در این پژوهش مقطعی با الگوی پژوهشبنیاد، ۳۸۷ دختر و پسر ۳ تا ۶ ساله یکزبانه فارسیزبان با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش برای اندازهگیری، مقیاس درصد همخوانهای درست، آزمون تصویری واجی بود که روایی محتوایی آن به تأیید صاحبنظران آسیبشناس گفتار و زبان و زبانشناس رسیده بود. یافتهها: نمره مقیاس در دو گروه مبتلا به اختلالات واجی و بدون آن همچنین بین گروههای سنی مختلف، تفاوت معنادار داشت. نتیجهگیری: مقیاس درصد همخوانهای درست میتواند به عنوان یک ابزار روا و معتبر در بررسی توانایی تلفظی کودکان فارسی زبان در امور پژوهشی و بالینی به کار گرفته شود.
مرضیه جلالیان چالشتری، دکتر طلیعه ظریفیان، دکتر مهدی دستجردی کاظمی، دکتر رضا مولودی،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده
هدف: هدف از پژوهش حاضر تدوین آزمون تصویری آگاهی واجشناختی حذف واج و تعیین روایی و اعتبار آن در دانشآموزان طبیعی فارسیزبان پایههای اول تا سوم دبستان است. روش: مطالعۀ حاضر مطالعهای توصیفی- مقطعی از نوع ابزارسازی است. ابتدا این آزمون تدوین و روایی محتوایی آن به روش لاواشه محاسبه شد و آیتمهای نامناسب از نظر کارشناسان، اصلاح و یا حذف گردید. سپس، ۳۰۰ دانشآموز طبیعی پایههای اول تا سوم ابتدایی فارسیزبان مدارس دولتی شهرکرد به روش نمونهگیری چندمرحلهای برای شرکت در این پژوهش انتخاب شدند. پس از اجرای آزمایشی و نهایی آزمون، اعتبار آن از طریق محاسبه پایایی و همسانی درونی مورد بررسی قرار گرفت. از نرمافزار اسپیاساس نسخۀ ۲۱ برای تجزیهوتحلیل استفاده شد. یافتهها: شاخص روایی محتوایی برای هر یک از زیرآزمونهای حذف واج آغازین، میانی و پایانی به ترتیب ۸۹/۰، ۸۶/۰ و ۹۳/۰ بهدست آمد. ضریب همبستگی آلفای کرونباخ برای هر یک از این زیرآزمونها به ترتیب ۹۲/۰، ۸۹/۰ و ۷۸/۰ بهدست آمد. ضریب همبستگی پیرسون حاصل از میانگین امتیاز آزمون- بازآزمون برای زیرآزمون حذف واج آغازین، میانی و پایانی به ترتیب ۹۸/۰، ۹۴/۰ و ۹۱/۰ بهدست آمد بنابراین، ضریب همبستگی پیرسون در هر سه زیرآزمون، از لحاظ آماری معنیدار بود (۰۰۱/۰p≤). نتیجهگیری: بر اساس نتایج پژوهش حاضر به نظر میرسد آزمون حذف واج در سه زیرآزمون حذف واج آغازین، میانی و پایانی از همسانی درونی و پایایی بالایی برخوردار است و میتوان از آن در امر بالینی و پژوهشی استفاده کرد.
غلامرضا رجبی، سعید قائد امینی هارونی، خالذ اصلانی،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده
هدف: این پژوهش با هدف بررسی ساختار عاملی تأییدی مقیاس نسخۀ فارسی کیفیت زندگی خانوادگی مرکز بیچ برای خانوادههای کودکان با اختلالهای رشدی (طیف اتیسم، اختلال نقصتوجه-بیشفعالی و کمتوانی ذهنی) و اختلالهای غیر رشدی (بینایی و شنوایی) شهر اهواز صورت گرفت. روش: این پژوهش روانسنجی از نوع مطالعات روششناسی بود. ۲۰۷ خانواده (مرکز میثاق ۲۷، نهال ۲۳، بهار زندگی ۳۳، سحر ۳۲، طلوع ۳۱، سبحان ۳۳ و لوح و قلم ۲۸ خانواده) به روش نمونهگیری مبتنی بر هدف و بر اساس ملاکهای ورود انتخاب شدند و مقیاس کیفیت زندگی خانوادگی مرکز بیچ را تکمیل نمودند. دادهها به روش تحلیل عاملی تأییدی و با استفاده از نرمافزار آماری AMOS تحلیل شدند. نتایج: نتایج تأییدی بر مدل پنجعاملی تعاملات خانوادگی، والدگری، بهزیستی عاطفی، بهزیستی فیزیکی-جسمانی و حمایت مرتبط با ناتوانی و مدل تکعاملی است. ضرایب آلفای کرونباخ کل مقیاس ۹۳/۰ و برای عاملهای اول تا پنجم از ۷۳/۰ تا ۸۶/۰، ضرایب همبستگی بین هر یک از مادههای مقیاس و نمره کل از ۴۷/۰ تا ۷۴/۰ و ضرایب روایی همگرای این مقیاس یا مقیاسهای منابع خانوادگی ۶۴/۰ و عملکرد خانواده آپگار ۵۹/۰ معنیدار به دست آمدند. نتیجهگیری: بر اساس یافتههای پایایی و روایی به دست آمده میتوان نتیجه گرفت که مقیاس کیفیت زندگی خانوادگی در فعالیتهای پژوهشی و مشاورهای برای خانوادههای کودکان با مشکلات رشدی و غیر رشدی کاربرد پذیر است.
سمیرا کیوانی، دکتر اصغر دادخواه، دکتر سیدعلی حسینی، دکتر مسعود غلامعلی لواسانی،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
هدف: مطالعه با هدف بررسی ویژگیهای روانسنجی نسخه فارسی مقیاس اندازهگیری پردازش حسی– پیشدبستانی (SPM-P) برای دستیابی به یک ابزار روا و پایا برای اندازهگیری پردازش حسی کودکان به اجرا در آمد. روش: این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی است. پس از ترجمه و اصلاحات لازم، تعداد ۳۸۴ کودک ۲ تا ۵ سال از مهدهای کودک شهر تهران از راه نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای انتخاب و مقیاس روی آنها اجرا شد. تحلیلهای روانسنجی در حیطههای روایی محتوایی، سازه و نیز پایایی (تجانس درونی و بازآزمایی) انجام شد. یافتهها: نشان داد که خردهمقیاسها و همچنین کل مقیاس SPM-P از روایی محتوایی و سازه مطلوبی برخوردار است. نسبت روایی محتوا حداقل ۷۱/۰ گزارش شد. شاخص روایی محتوا هم بین ۷۳/۰ الی ۰/۱ به دست آمد. همچنین شواهد حاصل از منابع و تحلیلهای مختلف نشاندهنده ثبات درونی و بیرونی قابل قبول مقیاس بود (۰۵/۰>p). برای بررسی پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد. مقدار آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه ۸۳/۰ و برای خردهمقیاسها حداقل ۷۵/۰ و حداکثر ۹۳/۰ بود. ضریب همبستگی نمرههای دو اجرا برای نمره کل ۷۸/۰ به دست آمد. نتیجهگیری: SPM-P ابزاری روا و پایا برای سنجش توانایی پردازش حسی، پراکسی و مشارکت اجتماعی کودکان است که از آن میتوان در درمانگاههای درمانی و مراکز آموزشی برای اهداف غربالگری و فعالیتهای پژوهشی استفاده کرد.